Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Living your myth in Skopije...

Συγκρότημα φοιτητικών εστιών "Goce Delcev", Σκόπια - ΠΓΔΜ

Πραγματικά συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μπορεί να δει κανείς από τις φοιτητικές εστίες "Goce Delcev" στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ Σκόπια. Σε ένα συγκρότημα κατοικιών (φαίνεται στην φωτογραφία πιο πάνω) όπου διαμένουν περισσότεροι από 1200 φοιτητές σε συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καν ανθρώπινες. Η διαφθορά που επικρατεί στην εσωτερική διοίκηση των εστιών μαζί με την κυβερνητική αδιαφορία και την απουσία επαρκούς χρηματοδότησης μάλλον υπόσχονται ένα ακόμα πιο σκοτεινό μέλλον σε ότι αφορά τις συνθήκες στέγασης των φοιτητών στα Σκόπια παρά την οποιαδήποτε βελτίωση. Οι εικόνες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους ως προς τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν - πραγματικά - χιλιάδες φοιτητές στη γειτονική χώρα.
Η είσοδος ενός εκ των τεσσάρων κτηρίων του συγκροτήματος. Οι σωλήνες που στάζουν αποτελούν σύνηθες φαινόμενο
Άποψη της ρεσεψιόν. Το σημείωμα στα δεξιά αναφέρει: "Δεν υπάρχει ζεστό νερό, το πρόβλημα διορθώνεται". Το σημείο στ' αριστερά εισάγει τον σεξισμό στο παιχνίδι μεταμφιεσμένο σε εξυπνάδα: "Πηγαίνετε να κάνετε μπάνιο στο διαμέρισμα του αγοριού σας".
Για να βρει κανείς ζεστό νερό στις συγκεκριμένες εστίες θα πρέπει να έχει το "σύμπαν να συνωμοτεί υπέρ του". Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν παρά μόνο στα - μεταφυσικώς σκεπτόμενα μυαλά - συγγραφέων όπως ο Κοέλιο η σκληρή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.  Μια ή δύο από τις οικοδομές του συγκροτήματος μπορούν να μείνουν χωρίς ζεστό νερό για ολόκληρες ακαδημαϊκές χρονιές. Κατά μέσο όρο - και με πολλή τύχη - περίπου στο 40% του χρόνου θα μπορούσε κανείς να βρει ζεστό νερό...
Άποψη των διαδρόμων. Χωρίς ηλεκτροφωτισμό και με σωλήνες να στάζουν.
περισσότεροι διάδρομοι
ΔΕΝ είναι γκράφιτι
Υγρασία και αποσύνθεση. Τα καλοριφέρ προφανώς και ΔΕΝ λειτουργούν σε κανένα σημείο των διαδρόμων.
Άποψη από την καφετέρια των εστιών. Θα πρέπει κανείς να στήνεται στην ουρά από νωρίς μια και το φαγητό μετά βίας αρκεί για να καλύψει το 1/4 των εστιακών φοιτητών.
Από τους τυχερούς που πρόλαβαν φαγητό...
Ζυμαρικά, πατάτες, κοτομπουκιές και λουκάνικο. Το μενού είναι ίδιο καθημερινά. Όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές η συνθήκες υγιεινής είναι τουλάχιστον απαράδεκτες με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην βρίσκουν στο πιάτο τους μονάχα όσα το μενού προβλέπει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template developed by Confluent Forms LLC; more resources at BlogXpertise