Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο εορτασμός της 8ης Μάρτη διεθνώς. Οι γυναίκες αγωνίζονται για να συντρίψουν την πατριαρχία και την εκμετάλλευση.


8η Μάρτη: Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση. Μια γυναίκα στην Τουρκία απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, σε μια αντιπαράθεση που περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο σε πανό που κρατούσε μια γυναίκα διαδηλώτρια στην Γερμανία: "Φεμινισμός ή βαρβαρότητα".
Μπορεί στην χώρα μας η μέρα να πέρασε με υποκριτικά αφιερώματα στα δελτία ειδήσεων και γλυκανάλατες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν συνέβει όμως το ίδιο και στην υπόλοιπη υφήλιο - ευτυχώς. Η 8η Μάρτη είναι μια μέρα που νοηματοδοτείται μέσα από τους αγώνες των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, την εκμετάλλευση, την ανισότητα και τη βία καθώς και από τον αγώνα ενάντια στην γενεσιουργό αιτία όλων αυτών, την καπιταλιστική δομή και οργάνωση της κοινωνίας μας. Οι αγώνες των γυναικών τις βοηθούν να συνειδητοποιήσουν το πως ο καπιταλισμός τις υποδουλώνει καθώς επίσης μέσα από αυτούς τους αγώνες εξοπλίζονται με την συνείδηση και την πείρα που θα τους επιτρέψει να απελευθερωθούν.
Γυναίκες στην Ισπανία διαδηλώνουν ενάντια στην επίθεση του κράτους στις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους
ΙΣΠΑΝΙΑ: "Είμαστε οι ανιψιές των μαγισσών που δεν μπορέσατε να κάψετε", φώναζαν χιλιάδες γυναίκες - και άντρες - διαδηλώνοντας στους δρόμους της Βαρκελώνης τα μεσάνυχτα της 8ης Μάρτη "επαναδιεκδικώντας" τη νύχτα (#lanitesnostra). Το "σημείο εκκίνησης" αποτέλεσε η διαδήλωση  για το δικαιώματα των γυναικών κρατουμένων στις φυλακές. Από τα κελιά τους, οι κρατούμενες απάντησαν στα συνθήματα των γυναικών από την άλλη μεριά του φράχτη και ενώνοντας τις φωνές τους, αψηφώντας τους τοίχους των φυλακών, βροντοφώναξαν πως "κανείς δεν είναι ελεύθερος μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι".
"Είμαστε οι ανιψιές των μαγισσών που δεν μπορέσατε να κάψετε", γυναίκες και άντρες διαδηλώνουν ενάντια στην καταπίεση στην Ισπανία
Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της Βαρκελώνης ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να "εθνικοποιήσει" τα σώματα των γυναικών και να τις εξαναγκάσει να γεννούν, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις. Ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων διαδήλωσαν επίσης χιλιάδες σε Παμπλόνα και Μαδρίτη.

από την πορεία της 8ης Μάρτη στην
Κωνσταντινούπολη

ΤΟΥΡΚΙΑ: Φορώντας καπέλα μαγισσών, το σύμβολο της κρατικής τρομοκρατίας ενάντια στις γυναίκες που στόχο έχει την αποδόμηση της υπόστασής τους και την υποταγή τους στον καπιταλισμό. Στην Κωνσταντινούπολη οι πορεία των γυναικών ήρθε αντιμέτωπη με δυνάμεις της αστυνομίας που προσπάθησαν να την σταματήσουν.

Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου η λεκτική βία - στο δημόσιο λόγο της χώρας - ενάντια στις γυναίκες ενθαρρύνει ανοιχτά μια κουλτούρα βιασμών και βίας εναντίον τους (άραγε πόσο απέχουν τα πράγματα στη χώρα μας από κάτι ανάλογο, με τα σεξιστικά σχόλια να έχουν γίνει "συνήθης καθημερινότητα" ακόμα και στις αντιπαραθέσεις εντός Βουλής;). Οι φωστήρες του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τις γυναίκες για την ανεργία - τη οποία δημιουργεί αλλά κι από την οποία θρέφεται ο καπιταλισμός - και αποτελούν συνήθειο δηλώσεις όπως η ακόλουθη: "Ένας βιαστής είναι πιο αθώος από μια γυναίκα που κάνει έκτρωση", ή δηλώνοντας πως μια γυναίκα που μένει έγκυος μετά από βιασμό είναι προτιμότερο να πεθάνει παρά να προχωρήσει σε έκτρωση. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα οι δολοφονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά 1400% μέσα στα πρώτα
7 χρόνια διακυβέρνησης από το ΑΚΡ. Αρκετή κρατικοί οργανισμοί που σχετίζονταν με την προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους ή είχαν σαν αποστολή την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων είτε καταργήθηκαν είτε επαναπροσανατολίστηκαν στην "προώθηση των παραδοσιακών αξιών". Έτσι, εξαφανίστηκαν τα "καταφύγια" για κακοποιημένες γυναίκες και το "Υπουργείο γυναίκας και οικογένειας" μετονομάστηκε "Υπουργείο οικογένειας και κοινωνικών πολιτικών".


Στις 6 Μάρτη, μια 19χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην φίλο της, ο οποίος την πυροβόλησε εξ επαφής μέσα σε αστικό λεωφορείο της Κωνσταντινούπολης. Ο αριθμός των δολοφονημένων από "οικεία" προς αυτές πρόσωπα γυναικών έφτασε έτσι τις 33 από την αρχή του χρόνου.

Πορείες γυναικών έγιναν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη κι ενώθηκαν με ακτιβιστές που διαδήλωναν για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

ΛΙΒΑΝΟΣ: Χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους της Βηρυτού για να διεκδικήσουν προστασία από την ενδοοικογενειακή βία η οποία είναι ανεξέλεγκτη: τουλάχιστον μια γυναίκα δολοφονείται κάθε μήνα. Οι γυναίκες διαδήλωσαν ενάντια στη θρησκόληπτη αντιπολίτευση και τις πολιτικές κλίκες που προσπαθούν να καθυστερήσουν την υιοθέτηση νόμου που θα στρέφεται ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.
Βηρυτός: εικόνα που δείχνει τον όγκο της πορείας για την ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: "Οι ζωές των γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στο περιθώριο, έχουν επιδεινωθεί αντί να βελτιωθούν κατά την διάρκεια της - κατά τα άλλα με "ανάπτυξη" - διακυβέρνησης Aquino". Στη Μανίλα διαδήλωσαν περίπου 10.000 γυναίκες για να καταδείξουν ακριβώς αυτό. Κατευθύνθηκαν μάλιστα στην "οικονομική καρδιά" της πόλης το Makati City όπου και πολιόρκησαν κτήρια διαμαρτυρώμενες για την αλλοτρίωση των γυναικών από τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.
Μανίλα, Makati City

από τη διαδήλωση στο Λένινγκραντ, το πανό λέει "μην είστε "λεπτές", μην μαγειρεύετε, μην υποτάσσεστε"

Βερολίνο, Γερμανία: "Φεμινισμός ή βαρβαρότητα"
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στην Αίγυπτο η κρατική τρομοκρατία γίνεται ακόμα πιο βίαιη όταν έχει να κάνει με γυναίκες. Η στρατιωτική δικτατορία της χώρας δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κτηνώδη βία, βασανιστήρια και βιασμούς. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας περισσότερες από χίλιες γυναίκες διαδήλωσαν από την πλατεία Tala’at Harb στο Ανώτατο Δικαστήριο για τα δικαιώματα των γυναικών της Αιγύπτου. Η πορεία απέκτησε πολιτική χροιά επίσης με συνθήματα που να ζητούν την πτώση της χούντας.

ΠΕΡΟΥ: Στην πρωτεύουσα Λίμα, γυναίκες ακτιβίστριες διαδήλωσαν μπροστά στο "Υπουργείο γυναικών" σχηματίζοντας ένα "κόκκινο χαλί" που συμβόλιζε τα δικαιώματα των γυναικών που ποδοπατούνται από την κυβέρνηση.

πηγή: http://revolution-news.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template developed by Confluent Forms LLC; more resources at BlogXpertise