Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το κίνημα occupy αναλαμβάνει αποστολή καταπολεμώντας την καταστροφή - και τον καταστροφικό καπιταλισμό

(από το http://www.blackagendareport.com, στην διεύθυνση http://www.blackagendareport.com/content/occupy-movement-finds-mission-combating-disaster-%E2%80%93-and-disaster-capitalism , αναρτήθηκε την Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012)

Ένα σχόλιο από τον Glen Ford στο ράδιο του Black Agenda.

Όταν χτύπησε ο τυφώνας, οι ακτιβιστές του κινήματος Occupy ήθελαν να κάνουν καλό στη γειτονιά. Παρ' όλα αυτά η αποστολή τους έγινε αναπόφευκτα πολιτική καθώς επίσης και ανθρωπιστική. "Το κίνημα occupy Sandy ρίχνει φως στο πως η οικονομική και πολιτική εξουσία σχηματίζει την γεωγραφία του πόνου".

Το κίνημα occupy αναλαμβάνει αποστολή καταπολεμώντας την καταστροφή - και τον καταστροφικό καπιταλισμό

Ένα σχόλιο από τον Glen Ford στο ράδιο του Black Agenda.

"Μετά τις φυσικές καταστροφές, έρχεται ο καταστροφικός καπιταλισμός"

Το κίνημα Occupy Wall Street έχει επανανακαλύψει έναν λόγο ύπαρξης: υπηρεσία προς τους ανθρώπους. Ο τυφώνας Sandy επιφύλασσε για τα απομεινάρια του κινήματος Occupy μια νέα αποστολή κοινωνικής υπηρεσίας, και το κίνημα ανταποκρίθηκε με μια αξιοσημείωτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, φέρνοντας βοήθεια και κάποιας μορφής υποδομές ανακούφισης σε κατεστραμμένες γειτονιές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ. Ο σκοπός ήταν ανθρωπιστικός αλλά, και μόνον επικεντρώνοντας σε αυτές τις γειτονιές με την μεγαλύτερη ανάγκη, το κίνημα Occupy Sandy ρίχνει φως στο πως η οικονομική και πολιτική εξουσία σχηματίζει την γεωγραφία του πόνου, ακόμα και στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών.

Η συνεισφορά των ακτιβιστών του Occupy υπήρξε ζωτικότατης σημασίας για τους κατοίκους των μειονοτήτων των κατοικιών του προγράμματος δημόσιας στέγης της Νέας Υόρκης και σε μέρη όπως το σαρωμένο από τον ωκεανό Far Rockaway του Κουίνς. Μπορεί το δίκτυο του υπόγειου σιδηρόδρομου της Νέας Υόρκης να επανήλθε θαυμαστά από την χειρότερη καταστροφή που του προκλήθηκε στην ιστορία του, αλλά οι ένοικοι του προγράμματος δημόσιας στέγης αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό να παλέψουν μόνοι τους. Στο Coney Island, μέχρι προσφάτως δεν υπήρχε σημάδι παρουσίας της FEMA (της ομοσπονδιακή υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) ή του Ερυθρού Σταυρού ή κάποια ιδιαίτερη παρουσία της κυβέρνησης στα χωρίς νερό, ρεύμα και φως πολυόροφα κτίρια των προγραμμάτων δημόσιας στέγης. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποπατούν σε κουβάδες, κι έπειτα να κουβαλάνε αυτούς τους κουβάδες κατεβαίνοντας πολλούς ορόφους από τις σκάλες μέσα στο σκοτάδι. Πολλοί από τους ηλικιωμένους παρέμεναν παγιδευμένοι στο διαμέρισμά τους.

"Οι προσπάθειες διάσωσης του κινήματος Occupy συνέβαλλαν στο να αναδειχθεί η πολιτική και οικονομική φύση της καταστροφής"


Οι κόμβοι διανομής προμηθειών και υπηρεσιών του κινήματος Occopy Sandy υπήρξαν θεόσταλτοι για τις βασανισμένες γειτονιές - σε οξύτατη αντίθεση με την υπολογισμένη αναισθησία του δισεκατομμυριούχου δημάρχου της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg. Η πόλη εγκατέστησε τα αποκαλούμενα "κέντρα αποκατάστασής" της μόλις σήμερα (Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012), δύο ολόκληρες βδομάδες αφότου η "υπερκαταιγίδα" χτύπησε την περιοχή. Άνοιξαν τέσσερα τέτοια κέντρα, στο Far Rockaway, στο Staten Island, και τη γειτονιά Gravesend. Τρία άλλα κέντρα, στο Red Hook, το Breezy Point και το Throgs Neck-Pelham Bay, δεν θα τεθούν σε λειτουργία παρά αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, που είναι διαβόητα για την ευνοϊκή μεταχείριση του δημάρχου, σημείωσαν την απαστράπτουσα απουσία βοήθειας προς τους φτωχούς - λογική συνέπεια του "εξευγενισμού" της πόλης από τον Bloomberg. Οι προσπάθειες διάσωσης των κινημάτων Occupy, που ήταν επαρκή και ανταγωνιστικά πέρα ακόμα και από τις προσδοκίες των ίδιων των ακτιβιστών, χρησίμευσαν στο να καταδείξουν στην πολιτική και οικονομική φύση της καταστροφής.

Στην ακτή του New Jersey, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), δεν άργησε να αποδειχτεί πως ανησυχούσε περισσότερο για τον έλεγχο των ανθρώπων από το να τους παρέχει ανακούφιση. Τα θύματα του τυφώνα βρέθηκαν να αντιμετωπίζονται σαν "κρατούμενοι" σε έναν παγωμένο καταυλισμό σκηνών στα Seaside Heights. Το στρατόπεδο είναι περικυκλωμένο από ένοπλους φρουρούς που ζητάνε ταυτότητα ακόμα και για να χρησιμοποιήσει κανείς τα ντους. Ένας εκτοπισμένος μας είπε "Ειλικρινά αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης" - μια ένδειξη για το τι προσδοκά η FEMA ως μελλοντική της αποστολή ασφαλείας.

Μερικοί ακτιβιστές του κινήματος Occupy θεωρούν πως ο ρόλος τους στις περιοχές που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από τον Sandy μόλις άρχισε. Μετά τη φυσική καταστροφή, έρχεται ο καταστροφικός καπιταλισμός, καθώς οι εταιρείες και οι υπηρέτες τους μετατρέπουν τις βασανισμένες γειτονιές σε κέντρα παραγωγής κέρδους για καινούρια ανάπτυξη - αφαιρώντας τους φτωχούς ανθρώπους που μέχρι τότε ζούσαν εκεί. Μετά τον Katrina, δεν χρειάζεται κανείς μετεορολόγο για να αντιληφθεί τα προειδοποιητικά σημάδια και να ξέρει πως επίκειται καταιγίδα εκτοπισμού ανθρώπων. Για το ράδιο Black Agenda, είμαι ο Glen Ford. Στο διαδίκτυο, πίσω στο BlackAgendaReport.com.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template developed by Confluent Forms LLC; more resources at BlogXpertise